Capcanele mintii. What’s on your mind?

Created with Nokia Smart Cam  Privind oamenii ce stau nemiscati pe facebook de parca sunt hipnotizati de un guru invizibil, intrebarea din titlu cu doua taisuri m-a inspirat sa scriu acest articol caci majoritatea povestim intamplari din trecut, poze din viitor si citate din viata pe care ne-o imaginam. Rareori scriem un gand fara sa nu fim cu mintea intr-un alt loc, cu alti oameni si a caror evenimente se petrec in trecut. Scriem cu inima parjolind a suferinta din trecut unor oameni pe care ii vom cunoastem acum! singurul moment aici, sunt ei. La randul lor, ne raspund cu exemple ce s-au petrecut demult si uite asa mintea noastra colinda neincetat pe alte meleaguri. Pe retelele de socializare, ochii nostri sunt aici dar mintea la IERI. Un dans de tango unde ne impiedicam unii de altii ca bolovanii fiindca nu stim pasii si asta pentru ca nu suntem atenti la pasi, suntem cu mintea la ce ne imaginam noi ca ar inseamna pasii de dans.

In urma acestei intrebari delicate de pe Facebook, am citit un studiu facut in 2010 amuzant de trist. Cercatorii au descoperit ca oamenii in timp ce merg la plimbari probabil in parc( stii recomandarea doctorului sa facem miscare in aer liber timp de 30min pt sanatatea noastra?) devin depresivi datorita ca isi amintesc intamplari din trecut si asta ii fac tristi, de ex: cearta cu seful de la birou, salariul prea putin luna asta, partenerul mult prea neintelegator la nevoile celuilalt ). Asadar, mintea lor era in alta parte desi faceau miscare contra stresului :-)). Au mai descoperit, deasemenea, absolut nimeni dintre participanti la studiu nu au observat nimic in jur, cum ar fi cerul senin, copacii infloriti din parc, oamenii ce trec pe langa ei. Mintea lor constant derula la intamplari din trecut. In urma acestui haz de necaz , m-am simtit un pic cu musca pe caciula ! desi cateodata reusesc sa fiu atenta la ce se petrece in ” capul meu” si aud cel putin ciripitul pasarilor, va rog.

Am citit cateva pagini scrise de Corrine Sweet „The Mindfulness Journal” cautand niste jurnale academice in domeniu medicinii sportive, strategii mentale pozitive pt sportivi si vreau sa impart cateva ganduri frumoase intelepte.

 Mindfulness can help you to become calmer, more peaceful, focused and live this moment. Take time in the shower to feel the water and to smell your shower gel, take time to get dressed, eat breakfast, even if it is something simple like coffee and toast. ‘Feel the texture and taste in your mouth. Try not to rush. Smile to yourself…’

Created with Nokia Smart Cam

Mergand saptamana trecuta la biblioteca, m-am impiedicat de o alta carte ( se pare ca eram prezenta de am observat-o ! 🙂 ) autorul imi facea observatie din raft Be mindful. Live in the moment, Gill Hasson. M-am intunecat un pic avand in vedere ca am observat si alti autori si alte titluri spectaculoase pe care le-am ignorat cu desavarsire  pentru ca imi traiesc viata si sentimentele aici si acum. Schimba-ti viata in sapte zile m-a trimis in viitor, l-am refuzat cu politete. Cartea scrisa de Gill e pe intelesul tuturor si usor de citit, ba chiar contine si cateva exercitii interesante. Mi-a placut enorm ideea de a ne antrena mintea prin diverse metode simple. Una din ele de a muta diverse obiecte din casa de la locul lor cu intentia de a vedea daca suntem atenti unde le mutam ori cat timp ne ia sa le gasim, mai pe scurt ne indeamna sa ” rupem” rutina zilnica pentru a ne hrani mental cu lucruri noi iar cand o facem sa fim atenti la acel lucru.

Cum ar fi sa luam autobuzul in locul masinii? bicicleta in locul autobuzului? ori alta ruta spre munca/scoala. Cum ar fi daca azi am merge pe scari in loc sa luam liftul cand mergem undeva. Cum ar fi daca am schimba ceva in fiecare zi?. Eu am mers pe jos la scoala,printr-o mica padurice si am ramas impresionata la ce pierd cand merg cu autobuzul dimineata si stau in trafic batand nervos din picior. E un simplu exercitiu.

Recomand aceasta carte. A fi atent la gandurile, sentimentele tale inseamna a fi aici. Jurnalul e una din metode prin care poti sa te observi si sa vezi daca nu cumva gandurile tale mai putin colorate nu sunt produsul unei minti care traieste si actioneaza iar si iar ca-n trecut. Schimba-ti mintea actionand diferit de fiecare data, mi se pare un sfat de bun simt. Galagia psihica la care asistam cu toti inmarmuriti nu intotdeauna o putem lega de iubirea de sine, e doar incapacitate de a da drumul trecutului. Trecut inseamna ieri. Trecutul e cel despre care povestesc acum si aici.

Let it go facebook cand iesi pe usa casei, e raspunsul la intrebarea lor 🙂

Scrie un comentariu

Din categoria File de jurnal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s